Voorbereidend lezen en bibliotheekbezoek

Eens kinderen kunnen lezen gaat een hele nieuwe wereld voor hen open maar we moeten niet wachten tot het zo ver is om hen met boeken kennis te laten maken; wel integendeel!.
Kleuters leren omgaan met boeken en al zijn mogelijkheden is een belangrijke opdracht voor de volwassenen. Hoe beginnen wij daar aan?

Reeds in de peuterklas is een boekenhoek aanwezig. De juf zorgt voor een gevarieerd aanbod, aangepast aan het thema van de week en aan de leeftijd van de kinderen.
Voor de kleintjes zullen het vooral kartonboekjes zijn; de groteren leren ‘bladeren’ door de boekjes zonder ze te beschadigen.
Vanaf de derde kleuterklas bezoeken de kindjes regelmatig de gemeentelijke bib: daar staat een schat aan boeken ter beschikking: ze leren samen met de juf hoe ze een boek kunnen kiezen en waar geschikte boekjes voor hun leeftijd gerangschikt staan.

Prentboeken voorlezen is een dankbare activiteit waar kinderen zeer veel van leren en die dagelijks in de klas wordt toegepast tot ver in de lagere school.
Aan de hand van tekeningen, gebaren, intonatie, herhalingen, … maakt de juf de verhaallijn duidelijk.
Voorlezen bevordert de taalvaardigheid, vergroot de kennis van de wereld en … maakt kinderen nieuwsgierig naar het échte werk: nl. zélf kunnen lezen!