Zakgeld : moet ik dan ook geld betalen : ja of neen ?

Er is geen wet die ouders verplicht om hun kinderen zakgeld te geven. Toch is het voor veel ouders en kinderen een gewoonte om zakgeld te geven/krijgen.

Op deze manier bereid je je kinderen voor op financiële zelfstandigheid.

Ze leren omgaan met geld en de waarde van geld. Ze kunnen zo geleidelijk leren wat sparen, een budget beheren, kiezen, verspillen, delen… is.

Maar wanneer begin je met zakgeld en hoeveel is dat best is, hier vind je enkele tips.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst zakgeld krijgt, ligt rond de  zes jaar. Vanaf deze leeftijd begrijpen kinderen stilaan de betekenis van geld, hoewel ze het geld waarschijnlijk direct willen uitgeven. Ze kunnen nog niet zo goed op lange termijn denken en zien het nut van sparen nog niet echt in. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en hebben ze ook meer besef van tijd.

Hoeveel zakgeld?

Hoeveel zakgeld je aan je kinderen geeft is afhankelijk van verschillende factoren. Stel daarom de volgende vragen bij jezelf en bespreek dit met je partner.

• Welk bedrag is haalbaar? Dit hangt natuurlijk af van de financiële situatiebinnen je gezin.
  • Wat mogen of moeten kinderen met het geld doen? Mag alles uitgegeven worden aan snoep, moet de gsm- kaart, je kleren, het uitgaan, cadeautjes ermee betaald worden, of moet er een deel gespaard worden? Het kan interessant zijn om samen alle uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is.

Regelmaat

Probeer een zekere regelmaat in te bouwen, zowel qua budget als qua frequentie.

Wil je kind doorheen het jaar meer geld, spoor hem/haar dan aan om bij te verdienen door eventueel een studentenjob te zoeken als het daar oud genoeg voor is.

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be