Hoe overleef je de ‘terug-naar-school’stress : 5 tips

Ochtendspits: zorg voor een goede routine

Voor veel gezinnen gaat het er in vakanties anders aan toe dan in het schooljaar. In het schooljaar is er meer structuur of routines nodig wil je op tijd op school/werk zijn. Het begint al bij het opstaan….rinkelende wekkers, lawaai van de borden op de tafel, het roepen aan de trap, stormloop voor de badkamer, …het kan er druk aan toegaan. Structuur en routines maken het ochtendmoment aangenamer en rustiger. Het is belangrijk voor kinderen. Het geeft immers duidelijkheid en veiligheid waardoor ze zich beter voelen.

Ontbijt: zorg voor tijd om te eten

Kinderen die regelmatig het ontbijt overslaan, riskeren minder goed te presteren op school en krijgen vaker last van prikkelbaarheid en een slecht humeur.

Ontbijten heeft zo zijn voordelen. Geef het een plaatsje in je ochtendroutine. Tips voor gezond en lekker ontbijt en lunchbox vind je o.a. in 123aantafel.be

Nieuwe spullen: aantrekkelijk maar niet altijd nodig

Schoolspullen liggen verleidelijk in de winkels. Toegegeven, starten met een nieuwe schooltas of hippe mappen, maakt 1 september een pak aantrekkelijker. Schoolspullen nemen echter een flinke hap uit je budget. Misschien is één nieuw spulletje voor je kind ook al leuk.

Een nieuw schooljaar, een nieuwe lei: gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Misschien is het voorbije schooljaar niet zo prettig verlopen. De juf begreep je kind niet? Begreep ook jou niet? Of Frans zal wel weer een struikelblok zijn?

Je hoeft het niet alleen te dragen, praat er eens met iemand over. Met je partner, met de school, de leerkracht, het CLB…. Zij kunnen je medestanders zijn in de zorg om je kind!

En wat als je kind helemaal geen in heeft?

Als je kind minder zin heeft in deze schoolstart, praat erover met je kind. Luister goed naar wat je kind bezig houdt, probeer samen te zoeken naar dingen die wel leuk kunnen zijn. Neem zeker je kind serieus. Probeer eventueel nog iets leuks doen om de vakantie af te sluiten.

Elke maand bieden de Opvoedingslijn en Groeimee.be je een opvoedtip van de maand.

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be