Opvoedtip van de maand: Het grote geheim van Sinterklaas

Er wordt al duchtig geknipt uit speelgoedboekjes, her en der staan al wat schoentjes klaar,  de spanning stijgt… De Sint is bijna in het land!

Tijd voor de waarheid?

De Sint komt op televisie, je kan op zijn schoot zitten in winkelcentra… Je kind vraagt zich af of het dit jaar wel braaf genoeg is geweest. En of Sint en Piet dit jaar nog wel door de schoorsteen zullen raken. Kortom, stof genoeg om al eens een nachtje wakker te liggen. Dit is dan ook niet het beste moment om de waarheid te gaan vertellen. Daar kan je beter mee wachten tot de Sint alweer een tijdje van het toneel verdwenen is.

Twijfelaars en believers

Een ideaal moment bestaat helaas niet. Veel hangt af van je kind zelf en van de situatie. Sommige kinderen zijn heel nuchter en realistisch en bekijken de hele heisa al van kleins af aan met argwaan. Anderen zijn dan weer echte dromertjes met een heel levendige fantasie. De twijfelaars beginnen er vaak zelf over. Een paard dat over daken loopt, dat is toch op zijn minst iets om kritisch te bevragen. Soms hoort je kind het ook van een grote broer of zus, van kinderen op school… En de echte slimmeriken kennen het grote geheim al maar laten hun ouders graag nog even in de waan. Stel je voor dat het feest anders niet meer doorgaat!

Mama, bestaat de Sint écht?

Of je nu met een twijfelaartje zit of met een overtuigde Sinterklaasfan, vroeg of laat breekt de tijd van de waarheid toch aan. Probeer je aan te passen aan waar je kind klaar voor is. Vraagt zoon of dochter of de Sint wel echt bestaat, dan kan je de bal terugspelen door te vragen wat hij of zij daar zelf over denkt. Zo voel je hoe ver je kind staat in zijn geloof. Via de schoorsteen kan niet, maar de Sint heeft een magische afstandsbediening om alle voordeuren te openen? Als je zoon of dochter nog in de fase van het ‘magische denken’ verkeert, zal hij of zij logische verklaringen gaan verzinnen om het verhaal toch maar overeind te houden. Denk ook even terug aan hoe het jou werd verteld. Wat voelde je toen en wat zou jij anders willen doen?

En daarna?

Is je kind bang om toe te geven dat de Sint niet bestaat omdat Hij dan niet meer zal komen? Ook al kent je kind dan het grote geheim, er is geen reden om er geen gezellig moment van te maken, mét of zonder pakjes. Samen kunnen jullie overleggen hoe je de traditie verder zet. Het verhaal van de Bisschop van Myra kan de boodschap wat verzachten.

Kan je een geheim bewaren?

De reactie van elk kind is anders als ze te horen krijgen dat de Sint niet echt bestaat. Dat kan gaan van heel blij omdat je nu deelgenoot bent van een geheim voor grotere mensen, tot heel verdrietig omdat je een stukje kindertijd achter je laat. Schrik dus niet als je kind boos op je wordt. Wat het gevoel van je kind ook is, maak er ruimte voor. Ben je bang dat je kind zijn mond voorbij zal praten bij kleine broertjes of zusjes? Als ‘hulpsinterklaas’ mee mogen doen met de groten is vaak een goede motivatie om een tijdje mee in het complot te stappen. En intussen stilletjes hopen dat de goedheiligman toch maar je huisje niet overslaat…

Elke maand bieden de Opvoedingslijn en Groeimee.be je een opvoedtip van de maand.

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be.