Opvoedtip van de maand: Pakjestijd

De maand december wordt traditioneel gezien als ‘cadeautjesmaand’. Voor veel kinderen is dit HET moment van het jaar om hun verlanglijstje op te maken. Maar voor sommige ouders is dit ook een periode met heel wat vragen: Wat is een geschikt cadeau voor mijn kind? Welk budget moet ik voorzien?... Sommige ouders krijgen al klamme handen bij het zien van alle speelgoedfolders die in de brievenbus belanden. In de speelgoedwinkel vind je vandaag de dag dan ook een overdonderend aanbod.

• Kies in de eerste plaats speelgoed dat past bij de ontwikkelingsfase van je kindje. Het heeft geen zin om al iets te kopen voor een 10-jarige als je zoontje nog maar 5 is. Kijk daarnaast waarmee je kind graag speelt. Speelgoed dat er in jouw ogen fantastisch uitziet, laat jouw kind misschien links liggen. Een stuk speelgoed dat binnen zijn of haar interessesfeer ligt, zal veel meer aanslaan.
  • Reclame speelt een belangrijke rol wanneer je kind iets ouder wordt. Speelgoed dat tijdens reclamespots wordt getoond, is niet het goedkoopste speelgoed, maar ziet er voor je kind heel aantrekkelijk uit. Wie zou nu niet willen spelen met die kleurrijke poppetjes die op tv wel lijken te ‘leven’ of met de racebaan die 10 meter lang lijkt? Laat je kind keuzes maken en maak hem of haar duidelijk dat je niet alle speelgoed kan krijgen. Welk speelgoed je koopt, dat bepaal jij als ouder. Praat met je kind waarom je bepaalde keuzes maakt (bijvoorbeeld rond het al dan niet aankopen van computerspelletjes).
  • Let je graag wat op je budget? Kijk dan eens op tweedehandssites of bezoek eens een tweedehandsbeurs. Je vindt er een heleboel (soms zelfs nieuw!) speelgoed voor een schappelijke prijs. Duur speelgoed is niet noodzakelijk leuker om mee te spelen. Sommige kinderen zijn uren zoet als je hen kosteloos materiaal aanbiedt om mee te knutselen.
  • Overlaad je kind niet met speelgoed. Stop af en toe iets in de kast en varieer in het aanbod.
  • Maak tijd vrij om samen met je kind te spelen. Dit is voor je kind veel belangrijker dan het speelgoed op zich. Een moment om samen een gezelschapsspel te spelen of even ‘zotjes’ te doen, moet kunnen.
  • Maak tijd om met je kind het speelgoed waar hij of zij niet meer mee speelt te sorteren. Zin om een ander kind hiermee plezier te doen? In je regio zijn er ongetwijfeld initiatieven die werken met kansarme gezinnen en bij wie het speelgoed zeker welkom zal zijn.

Tip: ‘Het speelgoedboek – eerste hulp bij het kiezen van speelgoed’, Marianne de Valck

Meer info over opvoeden ?

Neem een kijkje op www.groeimee.be.