Opvoedtip van de maand: Logeren

Je kind gaat uit logeren.

Je kind ergens laten logeren: soms een noodzakelijk kwaad, soms even wat qualitytime voor jezelf of met je partner. Met af en toe je zoon of dochter bij oma en opa, bij vrienden, …, te laten overnachten: daar is helemaal niets mis mee. In tegendeel, je kind leert zelfstandig te worden.

Misschien heb je zelf een zoon of dochter die uit gaan logeren helemaal te gek vindt, maar misschien ook niet … Niet voor elk kind ligt dit voor de hand (en ook niet voor elke ouder!).

Goed begonnen, is half gewonnen

Bereid je kind voor wanneer het ergens gaat logeren. Belangrijk is dat het tijdig op de hoogte is en dat je je kind niet plots voor een verrassing zet. Voor peuters en kleuters is dit best niet te lang op voorhand; voor iets oudere kinderen mag dit gerust wel een aantal dagen vooraf.

Samen wennen aan het idee

Is het de eerste keer dat je kindje uit gaat logeren of logeert het in een nieuwe omgeving, haal dan bijvoorbeeld een boekje rond logeren uit de bibliotheek en lees het samen. Je kan ook verhaaltjes vertellen over je eigen kindertijd toen je zelf ging logeren.

Maak samen met je kind zijn koffertje klaar. Vergeet de knuffel niet en neem wat lievelingsspulletjes zoals een boek, speelgoed, een fotoboekje met foto’s van thuis, … mee.

Het logeeradres

Leg je kind uit waar het gaat logeren. Is dit een vertrouwde plaats of helemaal niet? Bij logeren op een vertrouwde plaats zoals bij oma en opa verloopt het proces meestal wat makkelijker aangezien je kind al zijn slaapplaats en de regels van het huis kent. Is het echter een omgeving waar je kind nog niet (of niet voldoende) mee heeft kunnen kennis maken, probeer dan zelf eerst zoveel mogelijk basisinfo in te winnen. Misschien heb je het er zelf in die situatie ook moeilijker mee. Het helpt om een gesprek aan te knopen met de mensen waar je kindje gaat logeren. Stel bijvoorbeeld vragen rond de slaapplaats van je kind (slaapt het alleen of met een ander kindje samen) en rond de gewoontes binnen het gezin. Vergeet ook niet een aantal belangrijke zaken door te geven aan het logeeradres: is je kind allergisch of moet het medicatie nemen, is je kind al zindelijk, rond welk uur gaat je kind normaal gezien slapen en op welk nummer ben je zelf bereikbaar in geval van nood.

Spreek duidelijk af met je kind en de mensen waar het blijft logeren wanneer je het komt ophalen. Neem dan kort afscheid maar rek het niet te lang. Dit maakt je kindje (en jezelf) nog meer overstuur. Zorg echter wel voor een afscheidsmoment. Stiekem weggaan is uit den boze. Het kan je kind nog meer in de war brengen en hem alleen maar meer angst doen krijgen voor de volgende keer wanneer hij ergens alleen heen moet.

Heimwee

Straf je kind niet als het toch heimwee krijgt. Je kind mag zijn emoties tonen. Heeft je kindje heel erg last van heimwee? Bouw dit dan geleidelijk aan op. Begin bijvoorbeeld met een paar uur overdag bij oma en opa om zo geleidelijk aan op te bouwen naar een nachtje slapen bij oma en opa. Je kind zal steeds meer zelfvertrouwen krijgen.

Voorleesboekjes rond logeren vind je in alle boekhandels en bibliotheken. Hierbij enkele voorbeelden:

- Kleine beer gaat logeren (Judith Koppens)

- Logeren is een feest! (Vivian den Hollander)

- Karel gaat logeren (Liesbet Slegers)

- Nijntje gaat logeren (Dick Bruna)

Meer weten over opvoeden?

Lees dan meer via www.groeimee.be.