Opvoedtip van de maand: Liegen

Vrijwel elk kind liegt wel eens. Best vervelend, zeker als je merkt dat het telkens weer gebeurt. Kan je je eigen kind nog wel vertrouwen?

Wat is liegen?

Een kind liegt als hij met opzet de waarheid verdraait. Daarvoor moet hij goed het onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Vanaf 6 à 7 jaar lukt dit voor de meeste kinderen. Je kleuter zal zijn fantasieverhaal komen vertellen met grote overtuiging! Probeert hij toch een leugentje uit, dan merk je het snel aan zijn snoetje…

Waarom liegen?

Verschillende redenen kunnen een kind aanzetten tot liegen : om straf te ontwijken, om ergens bij te horen, omdat ze denken dat de waarheid mama en papa boos of verdrietig zal maken, of ze willen niet teleurstellen of uit gewoonte…..

Hoe reageren?

Hou je oordeel nog even voor jezelf! Ga steeds op zoek naar het waarom! Vraag het aan je kind op een open manier. Meest kans op een eerlijk antwoord wanneer dochterlief ook voelt dat je echt geïnteresseerd bent in de waarheid. Je zoon beloven dat je niet boos zal zijn voor de waarheid, is niet altijd haalbaar, maar geef je kind ook mee wat het liegen bij jou doet. Je vertrouwen is geschaad, je zal de volgende keer misschien minder geneigd zijn om iets toe te laten… Je kan gerust aan kinderen vragen wat dit voor hem of haar betekent… Kinderen stellen het vertrouwen van hun ouders best wel op prijs! Het stelt hen immers in staat om ook op zichzelf te kunnen vertrouwen!

Wat als het een gewoonte wordt?

Je kind telkens opnieuw confronteren met de effecten van het liegen, kan de gewoonte doorbreken.

Eerlijkheid belonen, al is het niet meteen dat wat je graag wil horen, motiveert om de waarheid eerder te vertellen dan de leugen.

Je kind is meer dan ‘het liegende kind’, probeer de aandacht ook te vestigen op wat er goed loopt. Met een portie geduld (de gewoonte is er ook niet van vandaag op morgen gekomen) en elke keer opnieuw kansen geven, kom je er vast wel uit.

Het goede voorbeeld….

Niet alleen elk kind, ook elke volwassene liegt wel eens!! Al wordt dat vaak verantwoord als zijnde een ‘leugentje om bestwil’…. Het is menselijk, maar weet dat kinderen dit gedrag kopiëren. Vertellen tegen de bakker dat de taart héél lekker was, maar in werkelijkheid niet te eten, heeft ook je kind gehoord…

Elke maand bieden de Opvoedingslijn en Groeimee.be je een opvoedtip van de maand.

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be